Maisto mokslo ir technologijos bakalauras
Kaunas University of Technology
Pagrindinė informacija
Universiteto vieta
Kaunas, Lietuvos Respublika
Kalbų studijos
Anglų kalba
Studijų formatas
Stovykloje
Trukmė
4 years
Tempas
Dieninės
Mokestis už mokslą
EUR 3 727 / per year
Galutinis paraiškų davimo terminas
Susisiekti su mokykla
Anksčiausia pradžios data
Sep 2024
Įvadas
Kasdien aprūpinti žmones kokybišku, saugiu ir sveiku maistu yra vienas iš svarbiausių pasaulinių iššūkių, su kuriuo šiandien susiduria maisto mokslininkai ir technologai. Studijuodami KTU Maisto mokslo ir technologijos bakalauro studijas, įgysite būsimam maisto technologui reikalingų tarpdalykinių kompetencijų ir įgūdžių maisto chemijos, mikrobiologijos, mitybos, technologijų, inžinerijos srityse. Taip pat specialybės žinias integruosite su verslumo ir ekonomikos pagrindais.
Tai viena iš nedaugelio maisto technologijų krypties bakalauro studijų programų Lietuvoje ir vienintelė, kuriai suteiktas tarptautinis EQAS-Food Label kokybės ženklas. KTU yra vienintelis universitetas Baltijos šalyse, siūlantis šiuo kokybės ženklu akredituotas tarptautinio lygio studijas.
- Galimybė naudotis maisto technologijų laboratorijomis, kuriose įrengtos bandomojo masto technologinės linijos, naudojamos įvairiems technologiniams procesams modeliuoti ir atlikti;
- Studentai įgyja praktinių įgūdžių dirbdami kartu su patyrusiais maisto technologais, įsitraukdami į realų problemų sprendimą;
- Šios programos absolventai yra vertinami darbdavių dėl unikalaus maisto technologijų, maisto inžinerijos, maisto chemijos ir mikrobiologijos įgūdžių ir žinių derinio.
Galerija
Priėmimai
Studijų programa
Tiksliųjų ir gyvybės mokslų sandūra
Maisto mokslas yra glaudžiai susijęs su matematika, mikrobiologija, maisto chemija ir inžinerijos mokslais. Visų šių sričių žinios specialistui reikalingos efektyviam kasdieninių maisto technologo funkcijų atlikimui.
Į studijas kviečiami žinomi maisto technologai
Šioje studijų programoje teorinės žinios papildytos praktiniais įgūdžiais, kuriuos būsimieji specialistai ugdo padedami patyrusių maisto technologų. Bendrai su jais dirbdami laboratorijose būsimieji maisto technologai gali pasitikrinti ir išbandyti pirmąsias idėjas praktikoje.
Geras visos mitybos grandinės išmanymas
Dirbdamas įmonėje maisto technologas dalyvauja įvairiose veiklose, susijusiose su maisto gamyba, sauga, kokybe, paskirstymu, vartojimu, todėl geba integruoti specialybės žinias su mitybos, verslo, vadybos pagrindais.
Programos rezultatas
Mokinio kompetencijos
- Fizikinė ir cheminė maisto analizė: maisto medžiagos sudėties ir savybių, jos funkcijos maiste ir funkcijos žmogaus organizme analizė taikant tiriamojo darbo įgūdžius;
- Mikrobiologinė maisto analizė: Mikroorganizmų sudėties, savybių, jų atsiradimo maiste, biocheminių procesų išmanymas;
- Maisto kokybės ir saugos valdymas: Gamybos metodų, medžiagų ir kokybės standartų nustatymas ir užtikrinimas;
- Technologijos ir inžinerija: Maisto ir maitinimo įmonių projektavimas, gamybos organizavimas, maisto pramonės įrangos, procesų, sistemų išmanymas.
Mokinio įgūdžiai
- Geba analizuoti, modeliuoti, projektuoti ir diegti maisto ir maitinimo produktų technologijas, organizuoti, vykdyti ir valdyti gamybos procesus bei užtikrinti produktų saugą ir kokybę;
- Geba sekti ir analizuoti maisto mokslo ir technologijų naujoves, taikyti naujausias žinias ir projektavimo įgūdžius kuriant ir įgyvendinant maisto technologijų projektus, skirtus produktų maistinei vertei, kokybei ir saugumui gerinti;
- Geba planuoti, atlikti ir analizuoti maisto ir viešojo maitinimo produktų sudėties, kokybės ir saugos tyrimus, naudoti modernią technologinę, analitinę ir programinę įrangą;
- Geba taikyti geros laboratorinės praktikos principus, efektyviai dirbti tiek individualiai, tiek komandoje, pristatyti darbo rezultatus žodžiu ir raštu, suprasti technologinių ir inžinerinių sprendimų įtaką visuomenei ir aplinkai.
KARJEROS GALIMYBĖS
Absolventai nesunkiai susiranda darbą maisto verslo įmonėse
Maisto pramonė yra vienas svarbiausių ir didžiausių ūkio sektorių Lietuvoje. Darbdaviai šios programos absolventus vertina dėl maisto technologijų, maisto inžinerijos, maisto chemijos, mikrobiologijos žinių bei praktinių įgūdžių. Dauguma potencialių darbdavių yra patys baigę šią programą.
Galite tapti
Maisto pramonės specialistas-technologas
- Technologinių gamybos procesų organizavimas ir kontrolė;
- Technologinių dokumentų rengimas, apdorojimo standartų, techninių specifikacijų supratimas pagal profesinį sąžiningumą ir etikos normas;
- Pagamintos produkcijos kokybės užtikrinimas ir kontrolė.
Chemikas
- Cheminių tyrimų darbų atlikimas, koncepcijų, priemonių, teorijų ir metodų kūrimas ar tobulinimas;
- Eksperimentinių darbų, bandymų ir analizės atlikimas;
- Dalyvavimas tarpdisciplininiuose mokslinių tyrimų ir plėtros projektuose bendradarbiaujant su įvairių sričių specialistais.
Dietologė ir mitybos specialistė
- Prevencinių programų ir strategijų, susijusių su maisto sauga, vandens kokybe, užterštomis ir pavojingomis medžiagomis, įgyvendinimas;
- Mitybos ir valgiaraščių planavimas, maisto ruošimo ir patiekimo priežiūra, valgomo maisto kiekio ir kokybės stebėjimas;
- Mitybos tyrimų darbų atlikimas, jų rezultatų sklaida mokslinėse konferencijose ir kituose renginiuose.
Maisto saugos ir kokybės vadovas
- Kokybės standartų ir procesų išmanymas, ženklinimo ir kitų reikalavimų užtikrinimas;
- Konkrečios įmonės veiklos kokybės rodiklių vertinimas, rekomendacijų rengimas;
- Sanitarinių-higienos normų laikymosi kontrolė.
Kokybės vadybininkas
- Konkrečios įmonės veiklos kokybės rodiklių kūrimas ir tobulinimas;
- Kokybės gerinimo veiklos ir procesų valdymas;
- Kokybės užtikrinimo standartų ir procesų diegimas ir priežiūra.
Maisto pramonės chemikas
- Žaliavų, gamyboje naudojamų medžiagų, technologinio proceso, gatavų gaminių kokybės kontrolė;
- Darbuotojų saugos ir chemijos gamybos operacijų draudimo kontrolės standartų ir procedūrų nustatymas;
- Laboratorijos dokumentų tvarkymas pagal dokumentų rengimo ir saugojimo nuostatus.
Produktų kūrimo ir plėtros vadovas
- Naujų produktų kūrimas, kūrimas ir įvedimas į gamybą;
- Produkto kūrimo proceso derinimas su gamybos ir komercijos padaliniais;
- Naujovių paieška ir jų išbandymas.